Ekspres ciśnieniowy i tajniki parzenia kawy

Number of View: 6015

Ekspresy do kawy Zazwyczaj w godzinach południowych ekspres ciśnieniowy (http://www.oferteo.pl/ekspresy-do-kawy/ekspres-cisnieniowy) nabiera dla nas szczególnego znaczenia. Spragnieni aromatycznego zapachu i chwili sam na sam z pełnią smaku wymykamy się do kuchni (własnej bądź pracowniczej) i przygotowujemy ulubiony napój. Okazuje się jednak, że mimo naszych miłosnych deklaracji w stosunku do filiżanki kawy nie wiemy o niej zbyt dużo. (…)

Kwintesencję smaku tworzą pestki kawowca. To właśnie z nich tworzą się ziarenka kawy. W okolicach równika znajdują się najlepsze ziemie pod uprawę kawy. To właśnie tam znajdują się hektary plantacji kawowca. Warto wiedzieć, że ziarna rośliny poddawane są takim procesom jak: palenie, mielenie, a czasami również instantyzacja, która polega na doprowadzeniu kawy do stanu szybkiego rozpuszczania w wodzie.

Arabowie uznawali kawę za alternatywę dla wina. W Polsce natomiast kawa pojawiła się zaraz po Bitwie pod Wiedniem. Czasem pochodzenie nazwy kawy tłumaczy się etiopskim rejonem Kaffa lub od słowa „kohwet” oznaczającego siłę. Słowo „kawa” przekształciło się z arabskiej „kahwy” we włoskie caffe.

Kawa na bogato

Kopi Luwak to najdroższa kawa świata. Za filiżankę kawy trzeba zapłacić około 100zł. Co ciekawe, Kopi Luwak wytwarza się z odchodów Łaskuna Muzanga mającego tendencję do żywienia się najlepszymi ziarnami kawy. Zwierzę trawi je częściowo. Ziarna zbiera się po wydaleniu i poddaje procesowi oczyszczania. Dzięki temu, że ziarna przejdą przez przewód trawienny Łaskuna Muzanga kawa traci gorzki posmak przez co trafia do grona napojów kawowych o najznakomitszym aromacie.

Najbardziej pożądana kawa świata

Największymi importerami są USA i Japonia – mimo wysokiej ceny uprawa kawy Blue Mountain trwa nieustannie. Jej wyjątkowość tworzy owocowy akcent powstały z błękitnozielonych jamajskich ziaren. Kawa ta należy do najznamienitszych w swojej klasie, co odbija się na wysokiej cenie zakupu.

Jeżeli interesuje Cię temat ekspresy do kawy (http://www.oferteo.pl/ekspresy-do-kawy) warto zajrzeć do poradników Oferteo.pl, gdzie można znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania dotyczące zakupu ekspresu ciśnieniowego, jak i wyboru odpowiedniej kawy.

Jak zrobić pyszne espresso?

Kawa do ekspresu powinna być taka, jaką zaleca się do konkretnego modelu ekspresu ciśnieniowego. Zmielona kawa powinna mieć około 0,2mm. Bardzo ważnym aspektem jest ubicie sitka. Porcja 7g kawy na jedną osobę powinna wystawać odrobinę znad powierzchni sitka. Ekspres ciśnieniowy zazwyczaj ma w wyposażeniu ubijak, którym po prostu trzeba ubić kawę. Mocno ubite ziarna wytworzą kawę z większą goryczą i podwójną dawką kofeiny, zbyt słabe ubicie zaś sprawia, że kawa będzie mało aromatyczna. Doskonały efekt powstanie, gdy ubijemy kawę tak, aby odległość między ubitą kawą a krawędzią sitka wynosiła 2-3 mm. Następnie wystarczy odczekać chwilę, aby ekspres ciśnieniowy wytworzył odpowiednie ciśnienie i nagrzał wodę do temperatury ok.92 st. C. Poleca się podgrzanie filiżanki, natomiast gorąca woda na kawę powinna mieć z nią styczność przez 25-30 sekund.

GD Star Rating
loading...
Ekspres ciśnieniowy i tajniki parzenia kawy, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
Komentowanie i pingowanie zostały wyłączone.

Komentowanie wyłączone.

Subskrybuj kanał RSS Follow me on Twitter!