Ekspres ciśnieniowy i najdroższe kawy świata

Number of View: 4620

Ekspresy do kawyGodzina 10 rano oraz 14 po południu – zazwyczaj w tych porach ekspres ciśnieniowy (http://www.oferteo.pl/ekspresy-do-kawy/ekspres-cisnieniowy) staje się nam szczególnie bliski. Pracownicy umysłowi wtedy odczuwają największy spadek energii. Zanim jednak zabierzemy się za zrobienie wyśmienitego espresso w ekspresie ciśnieniowym warto dowiedzieć się co nieco na temat specyfiku niezbędnego do jego wykonania – kawy. (…)

Słowo „kawa” przekształciło się z arabskiej „kahwy” we włoskie caffe. W kulturze arabskiej kawa była uznawana za alternatywę wina. W Polsce „kawa” zagościła na dobre po Bitwie pod Wiedniem. Czasem tłumaczy się pochodzenie nazwy kawy etiopskim rejonem Kaffa lub od słowa „kohwet” wskazującego na „siłę”.

Najważniejsze są pestki kawowca. To z nich wydobywa się ziarenka kawy. Okolice równika są najbardziej odpowiednim miejscem na uprawę i właśnie na tych terenach skupiają się hektary plantacji kawowca. Ziarna rośliny poddawane są procesowi palenia, mielenia,a także instantyzacji – doprowadzenie kawy do stanu szybkiego rozpuszczania w wodzie.

Jak zrobić wyśmienite espresso?

Zmielona kawa powinna mieć około 0,2mm. Kawa do ekspresu powinna być taka, jaką zaleca się do ekspresu ciśnieniowego. Istotną kwestią jest ubicie sitka. Porcja 7g kawy na jedną osobę powinna wystawać odrobinę znad powierzchni sitka. Do ubicia kawy stosujemy przeznaczony do tego ubijak, który ekspres ciśnieniowy zazwyczaj ma w wyposażeniu. Ubijanie znacząco wpływa na siłę aromatu kawy – mocno ubite wytworzą kawę z większą goryczą i zdublowaną dawką kofeiny, zbyt słabe ubicie zaś spowoduje, że kawa będzie zwyczajnie mało aromatyczna. Najlepiej jest ubić kawę tak, aby odległość między ubitą kawą a krawędzią sitka wynosiła pomiędzy 2 a 3 mm. Następnie wystarczy odczekać moment, aby ekspres ciśnieniowy wytworzył odpowiednie ciśnienie i nagrzał wodę do temperatury ok.92 st. C. Idealnie będzie, gdy podgrzejemy filiżankę. Woda powinna mieć styczność z kawą przez 25-30 sekund.

Najdroższa kawa świata

Zapłacisz 100zł za filiżankę kawy wytworzoną z odchodów zwierzęcia o tajemniczym określeniu – Łaskun Muzang? To Kopi Luwak – najdroższa kawa świata powstaje w ten właśnie sposób. Łaskun Muzang zamieszkujacy południowo-wschodnią Azję ma tendencje do żywienia się najlepszymi ziarnami kawy. Zwierzę trawi je częściowo. Następnie po wydaleniu ziarna zbiera się i poddaje procesowi oczyszczania. Fakt, że najlepsze ziarno kawy przechodzi przez układ trawienny Łaskuna Muzanga z rodziny łaszowatych powoduje, że kawa traci gorzki posmak przez co uważa się za napój o wyjątkowo wyśmienitym aromacie.

Najbardziej pożądana kawa świata

Blue Mountain z akcentem owocowym powstaje z błękitnozielonych jamajskich ziaren. Należy także do najdroższych kaw na świecie i jednocześnie najbardziej wyśmienitych w swojej klasie. Mimo wysokiej ceny jej uprawa trwa nieustannie – największymi importerami są USA i Japonia.

Jeżeli interesuje Cię temat ekspresy do kawy (http://www.oferteo.pl/ekspresy-do-kawy) zapraszam do poradników Oferteo.pl, gdzie można znaleźć odpowiedzi na nurtujace pytania dotyczące zakupu ekspresu ciśnieniowego, jak i wyboru odpowiedniej kawy.

GD Star Rating
loading...
Ekspres ciśnieniowy i najdroższe kawy świata, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Komentowanie i pingowanie zostały wyłączone.

Komentowanie wyłączone.

Subskrybuj kanał RSS Follow me on Twitter!